Cainele, pisica si un ..bebe

Bolile transmisibile de la animalele de casa la copii sunt grupate sub numele de zoonoze. Acestea se pot evita foarte usor prin respectarea conditiilor de igiena, a tratamentelor profilactice periodice aplicate animalului si examenelor de laborator periodice.

Cainele si pisica sunt purtatori de paraziti interni, cum ar fi Toxoplasma Gondii (Toxoplasmoza – boala), limbricii (Ascaris lumbricoides), teniile (Dipylidium caninum) etc. care se transmit la om prin neglijarea curatarii periodice a litierei pisicii, prin lipsa de igiena a locuintei sau a mainilor nespalate si nu in ultimul rand prin lipsa deparazitarilor periodice a animalului.

Bolile generate de parazitii externi cum ar fi: purici, capuse, raie, paduchi se transmit prin contact direct cu animalul. Microbii purtati de animale (bacterii) pot genera la copil, dar si la adulti, infectii intestinale, respiratorii, la nivelul ochilor sau pielii. Cele mai intalnite bacterioze sunt Chlamydiile, Streptococii, Stafilococii, Helicobacter pylori sau Campylobacter.

Diagnosticul parazitozelor poate fi stabilit cu ajutorul examenului coproparazitologic, atunci cand parazitii adulti, fragmente ale acestora (proglote), ouale sau chisturile lor sunt eliminate spontan in scaun. Pentru excluderea unei parazitoze la copil se cer minimum 3 examinari negative consecutive ale scaunului, la interval de 5-7 zile. Cand suspiciunea de parazitoza este tratata si mai ales tratata repetitiv, fara a avea confirmarea laboratorului (administrarea nejustificata a antiparazitarelor practicata de mamele ‘hiperprotectoare’) poate dauna mai grav sanatatii copilului decat ar dauna parazitul in sine.

Cu toate acestea, animalele de casa fac copii sa rada, sa aibe un partener de joaca fidel, ajuta copilul sa fie mai responsabil, sa dezvolte un sistem imunitar mai puternic si sa fie mai putin predispus la alergii.