Cat de sanatos este sa iti saruti cainele?

Venim acasa, ne gasim cainele la usa, dand din coada, topaind, bucuros de musafiri, iar noi repede lasam ce avem jos si il luam in brate si il pupam sau il lasam pe el sa ne linga pe fata.

O multime de proprietari de animale isi saruta animalele de companie (pana si eu fac asta), dar rar ne intrebam cat de igienic este acest lucru. La urma urmei, gura animalului este la fel de curata ca si a noastra, nu?
Nu neaparat. Acest articol nu are scopul de a va influenta sa nu faceti asta, doar dorim sa va informam asupra posibililor riscuri.
Gandeste-te la ceea ce mananca, la ceea ce linge si pe unde isi baga botul (prin cosul de gunoi, prin posteriorul altui caine). Adevarul este ca respectivele bacterii de pe botul animalului nu sunt foarte daunatoare pentru majoritatea oamenilor si cum ar mai spune unii chiar ne stimuleaza sistemul imunitar.

Gurile umane ca si al animalelor au un numar mare și o mare varietate de bacterii. Din fericire, cele mai multe dintre ele nu ne fac rau, dar unele pot dauna. Parazitii, cum ar fi limbricii, teniile, viermii rotunzi, Giardia pot fi transmisi de la caine catre om prin lins. Salmonella, de asemenea, poate fi transmis de la caine la om, sau invers. Pisicile de exemplu pot avea Bartonella, sau Toxoplasmoza ce reprezinta boli zoonotice, comune omului si animalelor.
Cu atat mai mult ar trebui evitat aceasta in cazul in care nu sunteti sanatos. Persoanele cu un sistem imunitar slab ar trebui sa evite pur și simplu sa isi sarute animale de companie. Iar aici se includ copii mici, mamicile gravide, sau cei cu un status imunitar precar, deoarece o imunitate slaba limiteaza capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor.

Citam pe Dr. Paul Maza, co-director al Centrului de sanatate, la Colegiul de Medicina Veterinara de la Universitatea Cornell (preluat dintr-un articol de pe foxnews): "Multe dintre bacteriile de la caini și pisici sunt acelasi tip de bacterii ca si la oameni. Daca proprietarii practica igiena orala a animalele lor de companie, cum ar fi spalatul pe dinti, gura unui animal de companie poate fi de fapt chiar mai curata decat o gura umana.”
"Pentru ca cele mai multe dintre bacteriile din gura unui caine sunt aceleași ca și în gura unei persoane, este sigur sa saruti un caine, la fel ca o persoana. Probabil ca poți luat mai multe bacterii de la un om decat de la un caine sau pisica ", a spus el.

In concluzie, din punct de vedere medical nu este sanatos si nici recomandat sa iti saruti cainele cum de altfel nu este sanatos si nici recomandat sa fumezi.