Cunoasteti-va drepturile! Nu toti cainii trebuie sa poarte botnita!

Tot mai des proprietarii de animale se confrunta cu probleme legate de plimbarea animalelor de companie in spatiile publice/ parcuri si nu isi cunosc drepturile lasadu-se intimidati de catre agentii de paza fortandu-i sa puna botnite chiar si cand aceasta nu este necesara si obligatorie. Asadar, am selectat pentru dvs cateva pasaje din Ordonanta de urgenta privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi si le-am expus intr-un mod sistematic.

Conform Art. 34 posesorii de animale de companie au urmatoarele obligatii in timpul plimbarii animalelor pe domeniul public:
- sa detina asupra sa materialele necesare pentru curatarea locului si evacuarea dejectiilor fiziologice ( pungile de plastic sunt suficiente );
- sa detina carnete de sanatate pentru acestea si vor asigura vaccinarea lor in conformitate cu normele sanitar-veterinare in vigoare;
- sa nu permita accesul animalelor de companie in spatiile verzi din parcuri, gradini publice si cele aferente ansamblurilor de locuinte, in spatiile de joaca pentru copii, in magazine si piete de desfacere a produselor agroalimentare

In Monitorul Oficial nr. 146 din 27 februarie 2014 a fost republicata O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi.

In cadrul acestui act normative se arata:
Art. 1 Prin caini periculosi se intelege cainii apartinand urmatoarelor rase, grupate in doua categorii, dupa cum urmeaza:
a) Categoria I: Cainii de lupta si de atac, asimilati prin caracterele morfologice cu caini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor;
b) Categoria a II-a: cainii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor.
Art. 2 Prin caini agresivi se intelege:
- orice caine care, fara sa fie provocat, musca sau ataca persoane ori animale domestice in locuri publice sau private
- orice caine care participa la lupte intre caini sau care a fost antrenat in acest scop.
Nu intra in categoria cainilor agresivi:
- orice caine care ataca sau musca o persoana care a patruns fara drept, in orice mod, intr-o proprietate privata sau publica protejata de acel caine;

- orice caine folosit de unitatile de politie, de jandarmerie, de alte unitati militare, de unitatile vamale sau de serviciile publice de securitate, protectie si paza, care, aflandu-se in misiune, a atacat sau a muscat o persoana.
Proprietarii sau detinatorii temporari ai cainilor agresivi si / sau periculosi trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa aibe varsta minima de 18 ani, sa aiba capacitate deplina de exercitiu, sa nu fi fost condamnat pentru savarsirea unei infractiuni contra persoanei
Proprietarii sau detinatorii temporari ai cainilor au obligatia sa inregistreze cainii la Asociatia Chinologica Romana, afiliata la Federatia Chinologica Internationala, si sa inscriptioneze in mod vizibil, la intrarea in apartament sau in imobil ori pe imprejmuirea aferenta imobilului respectiv, avertismentul „Caine periculos” sau, dupa caz, „Caine agresiv”, printr-o placuta avand dimensiunile de cel putin 15 x 25 cm.
Proprietarii de caini au obligatia sa depuna la sediul politiei in a carei raza este situat imobilul in care este detinut cainele o adeverinta in fotocopie, eliberata de Asociatia Chinologica Romana, afiliata la Federatia Chinologica Internationala, din care sa rezulte incadrarea cainelui in categoriile prevazute, precum si o declaratie pe propria raspundere cuprinzand urmatoarele date:
- a numarul de identificare al cainelui, aplicat prin tatuare sau microcip;
- efectuarea vaccinarii antirabice si a rapelurilor, in conformitate cu prevederile legale in vigoare;
- efectuarea sterilizarii cainilor din categoria I (metisii);
- existenta unei asigurari de raspundere civila pentru eventualele pagube produse de cainii din categoria I.
In cazul schimbarii adresei imobilului proprietarii de caini au obligatia sa depuna in termen de 48 de ore, la sediul politiei in a carei raza se afla noua adresa, documentele prevazute anterior.
Pierderea sau decesul unui caine, precum si instrainarea cainilor incadratiin categoria a II-a vor fi declarate in termen de 48 de ore la sediul politiei in a carei raza se afla imobilul de detinere al cainelui.

Art. 6. - (1) Accesul câinilor prevazuti la Art. 1 lit. a) în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum si în alte locuri publice, cu exceptia drumurilor publice si a cailor de acces catre acestea, este interzis

Accesul câinilor prevazuti la art. 1 lit. b), precum si al câinilor din rasele Ciobanesc Belgian Malinois, Ciobanesc German, Dobermann, Presa Canario, Ciobanesc de Asia Centrala Komondor, Kuvasz, Schnauzer Urias si metisii lor în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum si în partile comune ale imobilelor este permis numai daca acestia poarta botnita si sunt tinuti în lesa de catre o persoana care îndeplineste conditiile prevazute la art. 3 alin. (1). în locurile special amenajate pentru câini accesul câinilor prevazuti în prezentul alineat este permis fara botnita si fara lesa.

Art. 17. - Nu se pedepsesc infractiunile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta daca victima actelor incriminate a patruns fara drept, în orice mod, într-o proprietate privata sau publica protejata de câine ori daca interventia câinelui a fost determinata de apararea proprietarului sau a detinatorului temporar, victima iminenta a unei infractiuni de violenta savârsite împotriva sa.

De asemenea cainii pot fi scutiti de purtatul botnitei atunci cand se atesta de catre un medic veterinar ca acesta prezinta probleme respiratorii.

AGENTII DE POLITIE NU AU CALIFICAREA SA DIFERENTIEZE RASELE CANINE DUPA CRITERIUL AGRESIVITATE.

In concluzie: este obligatoriu ca toate animalele de companie sa tie tinute in lesa si sa aveti asupra dvs o punga de plastic ( cu care faceti dovada curatarii dejectiilor ), carnetul de sanatate si dovada inregistrarii in Registrul de evidenta a cainilor cu stapan. NU ESTE OBLIGATORIU CA TOATE ANIMALELE DE COMPANIE SA POARTE BOTNITE, decat cele mentionate la Art 1 lit a) si b).