Leptospiroza – boala comuna omului si animalelor

Leptospiroza este o infectie transmisa de un grup de bacterii numite spirochete, pe care cainii o dobandesc atunci cand subspecii ale Leptospira interrogans penetreaza pielea si se raspandesc in organism prin fluxul sanguin. Multe animale domestice sau salbatice pot fi gazde ale acestor bacterii, printre cele mai frecvente enumeram: sobolani, vulpi, caini, porci, bovine, pasari si reptile etc.

Spirochetele se raspandesc prin tot corpul, se reproduc in ficat, rinichi, sistemul nervos central, ochi, si in aparatul genital. La scurt timp dupa infectia initiala, apar primele episoade de febra, semn ca infectia bacteriana a sangelui se dezvolta, dar aceste simptome dispar imediat ca reactia a anticorpilor, care elimina cea mai mare parte a spirochetelor din organism. Masura in care aceste bacterii afecteaza organele vor depinde de sistemul imunitar al animalului si capacitatea sa de a eradica complet infectia. Chiar si atunci, spirochetele de Leptospira poate ramane in rinichi, reproducandu-se acolo si infectia revarsandu-se in urina. Infectia ficatului sau rinichilor poate fi fatala pentru animale in cazul in care infectia progreseaza, cauzand daune grave la aceste organe. Animalele tinere cu sisteme imunitare mai putin dezvoltate sunt cele mai susceptibile la complicatii severe.

Simptome:
- febra brusca
- dureri musculare, reticenta in a face miscare
- rigiditate in muschi, picioare (mers rigid)
- tremuraturi
- slabiciune
- depresie
- lipsa poftei de mancare
- animalul bea multa apa si simte nevoie sa urineze des (ce poate semnifica insuficienta renala cronica)
- deshidratare rapida
- voma (uneori cu sange)
- diaree (cu sau fara sange)
- scurgeri vaginala sangeroase
- tuse
- dificultate in respiratie (respiratie rapida, puls neregulat)
- scurgeri nazale
- ganglioni mariti in volum;

Cauze - Infectia cu spirochete de Leptospira apare mai ales in mediile subtropicale, tropicale si umede. Spirochetele de Leptospira sunt mai raspandite in zonele mlastinoase care au ape de suprafata si sunt frecventate de animale salbatice. Cele mai frecvente infectii cu spirochetele Leptospira au loc atunci cand animalul de companie intra in contact cu apa infectata, sol, sau noroi, in timp ce inoata, in contact cu apa potabila contaminata, sau atunci cand iau contact cu urina unui animal infectat. Aceasta ultima metoda de contactare a infectiei ar putea avea loc in salbaticie. Cainii de vanatoare, caini care locuiesc in apropierea zonelor impadurite, si cainii care traiesc in apropiere de ferme sunt supusi unui risc crescut de dobandire a acestei boli bacteriene.

Diagnostic - Pentru ca leptospiroza este o zoonoza, medicul veterinar va fi deosebit de precaut atunci cand manipuleaza si examineaza animalele de companie, si va sfatuim ca dvs sa faceti la fel. Manusile de protectie din latex trebuie sa fie purtate in orice moment a intrarii in contact cu animalul iar toate fluidele corporale vor fi tratate ca un material biologic periculos. Urina, materialul seminal, voma, precum si orice fluid care paraseste corpul va trebui sa fie tratat cu prudenta extrema. De asemenea trebuie curatat ft bine zona in care animalul isi lasa fluidele cu dezinfectant.

Medicul veterinar va examina animalul, va face corelatii cu anamaneza si de asemenea vor fi necesare niste teste pentru a putea conduce catre un diagnostic cat mai corect si anume: o biochimie de sange, o hemoleucograma, un sumar de urina. Culturi bacteriene din urina si sange vor fi, de asemenea, efectuate pentru examinarea prevalentei bacteriilor. Un test de aglutinare microscopica, sau un titru de anticorpi, va fi, de asemenea, efectuat pentru a masura raspunsul imun al organismului la infectie, prin masurarea prezenta anticorpilor in sange.

Tratamentul leptospirozei este relative usor. Din fericire, multe antibiotice obișnuite (penicilina, tetraciclina, eritromicina) omoara leptospira. Majoritatea cainilor se refac complet. Cațiva ajung sa sufere de insuficiența renala cronica sau sa dezvolte hepatita cronica – nici una nu este vindecabila. Și, este important sa se țina cont de faptul că spirochetele pot continua să fie eliminate prin urina timp de câteva săptămâni după tratament.
Nu exista un vaccin la om impotriva acestei afectiuni. La animale exista vaccinuri pentru cateva tulpini.

Alte masuri de profilaxie constau in gestionarea atenta a populatiilor de rozatoare si modalitatilor de eliminare ale dejectiilor. Aveti grija unde inotati: acoperiti cu plasturi rezistenti la apa toate zgarieturile sau ranile, purtati costume de baie. Dupa scaldat folositi dusul. Spalati mainile dupa ce ati interactionat cu animalele.