Manifestari ciudate ale cainelui - partea 1 - Alergatul in jurul cozii

La prima vedere, alergatul in jurul cozii poate parea o componenta normala a comportamentului jucaus al cainelui. Probleme apar atunci cand un astfel de comportament devine excesiv, iar cainele se automutileaza sau nu mai poate fi distras de alte activitati. Un astfel de comportament este mai des intalnit in cazul inca care animalele sunt inchise si nu se pot manifesta intr-un spatiu mai larg deschis dar de asemenea poate aparea si in mediul obisnuit al lui (in curte sau in casa).

Cauzele alergatului excesiv in jurul cozii pot implica aspecte comportamentale, probleme medicale sau ambele.
In cazul aspectelor comportamentale amintim plictiseala, cautarea atentiei sau anxietatea sau chiar bucuria.
Unii caini cu anxietate isi pot urmari coada,aceasta putand fi un răspuns la un fel de stimul sau poate fi nespecific. Uneori, in cazul in care un caine a avut un leziune la unul dintre membre postarioare,isi poate acoperi disconfortul prin alergatul in jurul cozii si muscarea ei. Acesti comportament este normal din punct de vedere neurologic.

Atata timp cat nu este vorba de o afectiune medicala, o dermatita sau altceva ce ii poate provoca un disconfort la nivelul cozii, alergatul in jurul cozii poate fi un comportament dobandit (din greseala intarit de atentia proprietarului sau de amuzament) si nu reprezinta o problema medicala. Se poate corecta prin recompensa, prin pedeapsa, prin retinerea si distragerea lui atunci cand doreste sau face aceasta.