Otita la caini si pisici

Otita externa este reprezentata de inflamatia conductului auditiv extern, iar in cazuri mai severe se poate complica cu otita medie ce reprezinta inflamatia urechii medii. Ambii termeni sunt folositi pentru a descrie simptomele clinice si nu reprezinta o boala in sine.

Otita externa apare atunci cand mediul normal al canalului auditiv se modifica iar glandele mucoasei conductului auditiv se maresc si secreta ceara in exces. Treptat mucoasa ce captuseste canalul auricular produce tesut fibros excesiv iar acesta se ingusteaza. Este in mod normal, un simptom secundar unei alte boli, cum ar fi o infectie. Otita externa provoaca durere, mancarime, roseata si atunci cand afectiunea este cronica poate duce la ruptura de timpan sau otita medie.

SIMPTOME. Cele mai frecvente simptome ale otitei externe si medii sunt reprezentate de durere, scuturari din cap, scarpina la ureche si miros urat al urechii. Medicul veterinar este singurul care este in masura sa confirma gravitatea unei otite. In cazul in care animalul dumneavoastra isi tine capul inclinat, nu prezinta coordonare in mers, vomita poate indica dezvoltarea unei otite medii sau interne ce reprezinta o afectiune foarte grava.

CAUZE. Otita externa si medie poate fi cauzata de o varietate mare de factori. Printre cele mai frecvente cauze amintim: parazitii, alergiile alimentare, reactii la unele medicamente, corpuri straine (exemplu: aristele), acumulare de par sau de unele boli autoimune. De asemenea umiditatea excesiva cauzata de inot sau spalat, infectii bacteriene sau unele ciuperci poate determina aparitia otitelor.

DIAGNOSTIC. De cele mai multe ori diagnosticul se pune pe baza semnelor clinice si a anamnezei, insa intrumentul cel mai utilizat pentru diagnosticarea otitei fie ea parazitare sau de alta natura este reprezentat de microscop prin examinarea secretiilor din ureche.

TRATAMENT. Cele mai usoare cazuri de otite se pot trata prin simpla toaletare a urechii facuta cu solutie speciala ( alcool boricat sau acid salicilic ). Insa in cazurile de otita moderata sau mai grava se recurge la tratament cu antibiotice, antiinflamatorii si picaturi auriculare. Se recurge la un tratament aparte atunci cand este vorba de otita parazitara ( cel mai incriminat parazit este reprezentat de Otodectes cynotis ) ce necesita un tratament de lunga durata si deparazitare lunara impotriva parazitului respectiv ( cu produse ca Advocate sau Stronghold ).