TOXOPLASMOZA

Toxoplasmoza este o zoonoza (infectie) produsa de un parazit intracelular (Toxoplasma gondii) care poate infecta gazda in urmatoarele moduri:
- pe cale orala (la om prin consum de produse de origine animala nesterilizate termic care contin chisturi, sau prin consumul de legume si fructe nespalate care contin oochisturi infectante);
- transplacentar (la fatul uman, printr-o infectie in timpul sarcinii si traversarea barierei placentare);
- prin simpla mangaiere a unei pisici cu blana neingrijita, murdara, care este purtatoare de oochisturi de T. gondii.

Aceasta zoonoza reprezinta un pericol insemnat pentru cei cu boli imunodeficitare si nu numai, fiind o amenintare reala si pentru femeile gravide (poate produce fatului malformatii congenitale, orbire, epilepsie sau chiar afectiuni ale sistemului nervos neurovegetativ).

Toxoplasma gondii are un ciclu biologic dixen (care in ciclul sau evolutiv se dezvolta pe 2 gazde), gazda definitiva fiind pisica si alte feline salbatice, in corpul carora parazitul se multiplica sexuat, formandu-se oochisturile. Acestea sunt eliminate in mediul exterior prin fecale, de unde sunt preluate de gazda intermediara. In corpul gazdei intermediare, parazitul se dezvolta sistemic, multiplicandu-se asexuat, rezultand chisturi in tesuturi (gazdele intermediare sunt reprezentate de mamifere si pasari).

Ciclul vital complet (cu dezvoltarea elementelor atat a fazei sexuate cat si asexuate) se poate desfasura numai la membrii familiei Felidae, pisicile fiind atat gazda definitiva cat si intermediara. Eliminarea oochisturile incepe dupa 6-14 zile, copro - eliminarea durand 7-21 zile (o pisica elimina zilnic peste 10 milioane de oochisturi).

Sursele de contaminare sunt reprezentate de animalele cu infectie latenta sau cele bolnave de toxoplasmoza, rolul principal avandu-l felinele infectate (celelalte specii elimina prin secretii si excretii)
Rezistenta oochisturilor in mediul extern este de pana la 18 luni (conditii favorabile), in casa – la temperatura camerei isi pastreaza capacitatea infectanta mai mult de un an. Sunt distruse prin incalzire la 60 C si la temperature de minus 20 C dupa 3 zile)

Simptome: - la caine, boala evolueaza cu febra, sindrom digestiv (inapetenta,vomitisme bilioase, enterita, fecale diareice albicioase), respirator, nervos cee ace face ca boala sa fie adesea confundata cu jigodia (boala afecteaza animalele sub 2 ani).
Diagnostic: - examen coproscopic (pisica), teste serologice (evidentierea anticorpilor specifici)
In cazul femeilor gravide:
- daca femeia este seropozitiva, cu titru scazut, la 2-3 examene, nu este risc pentru fetus;
- daca femeia este seropozitiva, cu titru crescut sau a crescut de la ultimul test, sau daca a fost identificat Ig M, exista un risc iminent pentru fetus;
Se recomanda ca aceste teste sa fie efectuate cu cel putin 3 luni inainte de conceperea copilului (astfel se pot institui masurile necesare pentru a nu se infecta cu T. gondii.

O persoana care a avut toxoplasmoza si s-a vindecat, nu mai poate fi infectata ulterior. Pentru majoritatea, toxoplasmoza nu este periculoasa si de vindeca de la sine (transplacentar produce leziuni cerebrale si orbire). Desi o gravida cu un sistem imun sanatos nu prezinta nici un risc atunci cand este infectata, tratamentul este necesar pentru protectia fatului.