Cainii sunt renumiti pentru faptul ca mananca si inghit lucruri din joaca sau din curiozitate. Acest lucru este mai des intalnit la pui. De asemenea, cainii au un excelent simt al mirosului, ceea ce face destul de ușor gasirea resturilor de mancare, cum ar fi o cutie cu ciocolata sau alte dulciuri.
Ciocolata este derivata din semințe prăjite de Theobroma cacao, care conține anumite proprietăți ce pot fi toxice pentru animale: cofeina și teobromina (aceastea apare si in boabele de cafea, in cola, ceai tonic, produse de patiserie, pulberea de cacao, ciocolata calda). În caz de ingerare, aceste două ingrediente pot duce, de asemenea, la diverse complicații medicale și se pot dovedi chiar fatale pentru cainele dumneavoastra. Cantitatea de teobromină pe care câinele dumneavoastra a digerat-o depinde de tipul de ciocolată pe care a ingerat-o; de exemplu, ciocolata de menaj conţine mult mai multă teobromină decât ciocolata cu lapte.
La pisici cazurile de intoxicatie cu ciocolata sunt mai rare pentru ca ele nu mananca acest produs.
In cazul in care suspicionati ca animalutul dumneavoastra a ingerat ciocolata sau un alt produs pe baza de ciocolata, el ar trebui să fie văzut imediat de către medicul veterinar sau sa il sunati si sa urmati intocmai sfaturile lui.
Cele mai frecvente simptome in cazul intoxicatiei cu ciocolata sunt reprezentate de: varsaturi (voma), diaree, cresterea temperaturii corporale (normal: 38,0 – 39,2 C), tahipnee si tahicardie (cresterea numarului de respiratii / minut si a frecventei cardiace ), convulsii sau chiar semne avansate: sincopa (lesin ) – coma.
Medicul veterinar va efectua un examen fizic complet, inclusiv o biochimie de sange, panoul de electroliti și un sumar de urina. Aceste teste se vor corobora cu datele anamnetice si ajuta pentru a determina dacă există o supradoză de ciocolată / cafeină. Tot medicul va stabili cat de grava este situatia si initial ii va induce o stare de voma animalului pentru a elimina cantitatea de ciocolata din stomac. Aceasta metoda de tratament are efect bun daca se aplica inainte de 2 ore de la ingestie, deoarece dupa 2 ore se considera ca alimentele deja au fost metabolizate. Simptomele clare apar de regula la 3-4 ore dupa ce cainele a mancat ciocolata.
In cazuri grave medicul va aplica o terapie de sustinere si anume: oxigenoterapie, rehidratarea organismului (perfuzie), administrarea de medicamente antiepilepticei, protectoare hepatice etc.
Este crucial pentru sanatatea animalului tau de companie sa păstrati produsele din ciocolată departe de accesul lor, deoarece nu există nici un antidot specific pentru toxicitatea ciocolatei si de cele mai multe ori se urmeaza un tratament simptomatic.