În cazul în care animalul tău a suferit un accident, a căzut de la înălțime sau pare grav rănit, se recomandă să îl duci la o clinică veterinară care poate face radiografie pentru animale. Nu toate cabinetele dispun de aparatura necesară pentru investigații amănunțite, astfel încat viața animalului tău să poată fi salvată. Îți arătăm în acest articol cum se face radiografie animalelor și îți prezentam cum a salvat echipa Vetlife Dr. Cazan viața unui porumbel, după ce i s-a făcut o investigație imagistică ce a arătat problema.
Radiografie pentru animale, o investigație deseori necesară pentru o conduită de tratament corectă
Radiografia este o metodă comună de diagnostic pentru animale. Ea este folosită pentru a identifica afecțiuni din interiorul corpului animalelor, cum ar fi probleme cu:
- oasele;
- plămânii;
- stomacul;
- alte organe interne.
Această tehnică de investigații folosește raze X pentru a obține imagini ale structurilor interne ale corpului animalului și pentru a diagnostica probleme precum:
- fracturi osoase;
- boli pulmonare;
- tumori;
- afecțiuni digestive.
Radiografie pentru animale, cu sedare sau anestezie
În funcție de zona în care se suspectează problema, radiografia poate fi realizată la nivelul:
- toracelui;
- abdomenului;
- capului;
- membrelor.
Pentru a efectua o radiografie, animalul este plasat într-o poziție adecvată. Este ținut așa până când se obține imaginea necesară.
În realizarea unei radiografii veterinare ar putea fi nevoie de sedare sau anestezie. Și asta în situația în care animalul nu poate fi ținut fix, într-o poziție stabilă sau nu poate sta calm. Despre această procedură, poți afla mai multe din articolul Anestezia la animale: ce se întâmplă înainte, în timpul și după procedură.
Minimizarea riscurilor de expunere la radiații
Este important să știi că realizarea unei radiografi pentru animale implică prezența radiațiilor ionizante. În cazul în care este expus în mod repetat la radiografii, animalul ar putea fi afectat. De aceea, radiografiile sunt folosite doar când este necesar, pentru a minimiza riscul de expunere la radiații. Cu toate acestea, făcută la timp, o radiografie i-ar putea salva viața animalului tău. Noi, la Vetlife Dr. Cazan, dispunem de tehnologie performantă. Ea emite un grad scăzut de radiații. Poți afla aici mai multe despre serviciile pe care le punem la dispoziție și animalului tău, în caz de nevoie.
Înainte de a-ți da acordul pentru efectuarea unei radiografii, este important să discuți cu medicul veterinar. Cântărește avantajele și dezavantajele acestei proceduri și asigură-te că animalul tău primește cea mai bună îngrijire.
Radiografie și pentru păsări
Cu ajutorul radiografiei, dar și al experienței echipei Vetlife Dr. Cazan, a putut fi salvată viața unui porumbel. Pasărea a fost luată de pe stradă. Nu mai putea zbura din cauza unei răni pe care o avea la aripă. Ulterior, în urma radiografiei, medicul a observat că avea și o luxație la aripă.
Întreaga poveste o poți urmări în videoul următor, chiar de la Dr. Orlando Cazan, cel care a salvat porumbelul.
Pentru a putea fi tratată, pasărea a fost anesteziată și operată. Vindecarea ei a durat 14 zile. După această perioadă, porumbelul a fost eliberat.
Ceea ce a atras atenția salvatorilor ei a fost faptul ca porumbelul mergea pe șosea. Acest lucru este neobișnuit pentru o pasăre. Așa că, porumbelul a fost luat și dus apoi la clinică, unde a stat până la vindecarea completă.
Ajutarea porumbelului a fost cazul tratat pro-bono de către echipa Vetlife Dr. Cazan, în luna martie. Despre campania “Vino alături de noi și oferă o șansă animăluțelor care au nevoie de ajutor“, poți afla mai multe aici.
Cele mai frecvente accidente ale păsărilor
Nu se știe motivul pentru care pasărea ajunsese pe carosabil, dar printre cele mai frecvente probleme, în special traumatice ale păsărilor sunt accidentele de mașină. Păsările sunt lovite atunci când zboară la înălțime joasă. De asemenea, animalele, în special pisicile reprezintă alte pericole pentru păsări. Și despre porumbelul salvat se presupune că a fost mușcat de o pisică. Și asta după modul în care arăta rana.
În cazul în care animalul tău de companie a suferit un accident sau ai găsit un animăluț rănit, îl poți aduce la clinica noastră. Medicii Vetlife Dr. Cazan îți stau la dispoziție oricând. Îi găsești non-stop în clinică, spital și la telefon 0740 074 024.