Un abdomen umflat la animal, însoțit de stare de apatie, hipersalivație, respirație greoaie și neliniște, sunt cele mai frecvente semne ale dilatației gastrice. În caz de complicații, poate duce la colapsul sistemului circulator și chiar deces. Despre manifestari, riscuri și rasele de câini predispuși la dilatație și torsiune gastrică, vorbim, pe larg, în continuarea acestui articol.
Dilatația gastrică și sindromul de volvulus (torsiunea gastrică) este reprezentat de dilatarea stomacului și răsucirea lui în jurul axului central. Are loc atunci când stomacul se umple cu gaze, lichide sau mâncare, se mărește, apoi se răsucește – având loc torsiunea gastrică- și împiedică circulația sângelui către acesta. Colapsul sistemului circulator poate duce la aritmii cardiace și chiar deces.
Dacă observi oricare dintre aceste simptome la animalul tău, apelează de urgență la un medic veterinar. Și asta deoarece dilatația gastrică reprezintă o urgență medicală. Când dilatația gastrică este urmată de torsiune gastrică reprezintă o urgență chirurgicală. Pentru aceasta, se apelează la anestezie, despre care poți afla mai multe din articolul Anestezia la animale: ce se întâmplă înainte, în timpul și după procedură
Despre chirurgia veterinară la câini și problemele care reprezintă o urgență, poți afla mai multe de la dr. Orlando Cazan, care vorbește despre toate acestea, în videoul următor.
La Dr. Orlando Cazan, poți face și tu o programare, sunând la 0740 074 024 sau aducând animalul direct la Vetlife Dr.Cazan, clincă situată pe Bd. Pipera 19/1, Voluntari, Ilfov. În caz de urgență, te așteptăm oricând, spitalul și clinica funcționând după un program non-stop.
De reținut este faptul că cu cât dilatația gastrică este depistată mai devreme, cu atât sunt mai multe șanse ca animalul să supraviețuiască.
Abdomen umflat la animal: cauze ale dilatației gastrice
La ora actuală, nu există o explicație concretă pentru ceea ce declanșează această afecțiune. Există însă mai multe circumstanțe ce cresc riscul de dilatație și torsiune gastrică. Printre acestea, pot fi următoarele:
- mâncatul excesiv și rapid, imediat după efort;
- activitate intensă, imediat după ce a mâncat sau a băut apă;
- stres;
- unele mâncăruri sau alimente ce pot fermenta;
- predispoziție genetică.
De asemenea, unele rase de câini au o predispoziție către dilatație și torsiune gastrică. Printre acestea, se regăsesc:
- Marele Danez;
- Setter Irlandez;
- Doberman;
- Ciobănesc German;
- Saint Bernard;
- Ciobănescul Mioritic;
- Boxer;
- Dalmatian;
- Pointer;
- Dog de Bordeaux;
- Dog Argentinian;
- Basset Hound;
- Shar-Pei.
Abdomen umflat la animal: prevenirea dilatației gastrice
Metodele de prevenire a dilatației gastrice și a complicațiilor sunt strict legate de cauzele precizate mai sus. De aceea, este important să:
- hrănești animalul de două ori pe zi;
- să nu ieșiți la alergat imediat după ce a mâncat;
- să nu îl hrănești imediat după ce a depus efort intens
- nu îi dai apă, imediat după ce a mâncat. Lasă-i un repaus de minimum 30 de minute.
Diagnosticare și tratament
Diagnosticul de dilatație gastrică se pune pe baza semnelor clinice și a anamnezei, dar și a radiografiei. Tratamentul prescris pentru dilatația gastrică este unul complex. El constă în:
- administrarea unei perfuzii, pentru a fi înlăturat șocul;
- administrarea de cărbune medicinal, pentru a absorbi gazele intestinale,
- administrarea de antispatice.
Atenție! Medicul veterinar este singurul în măsură să stabilească protocolul de tratament pentru animalul tău. Acesta variază în funcție și de semnele clinice.
De asemenea, în caz de torsiune gastrică, obligatoriu se intervine chirurgical. Și asta pentru repunerea în poziția a stomacului. Cu această ocazie, se va efectua și gastropexia stomacului, adică prinderea stomacului de peretele abdominal.
Gastropexia stomacului are rolul de a preveni dilatarea prin torsiune, a stomacului la câini. Se apelează la ea deoarece există un risc crescut de recidivă a dilatației.
Indiferent de urgența sau problema medicală pe care o are animalul tău de companie, te așteptăm în clinica și spitalul Vetlife Dr. Cazan. Te poți programa la 0740 074 024 sau poți veni oricând, clinica având un program non-stop.