La prima vedere, alergatul în jurul cozii poate părea o parte normală a comportamentului jucăuș al câinelui. Problemele apar atunci când un astfel de comportament devine excesiv, iar câinele se automutilează sau nu mai poate fi distras de alte activități. Cauzele alergatului în jurul cozii în mod excesiv pot implica aspecte comportamentale, probleme medicale sau ambele. Vorbim despre ele în continuarea acestui articol.
Alergatul în jurul cozii: plictiseală și lipsa mișcării
Câinii care sunt lăsați singuri pentru perioade lungi se pot plictisi. Chiar și afară, câinii se plictisesc de stimularea limitată din propriile curți. În acest timp, pentru a se distra sau pentru a elibera toată energia reținută, câinii pot începe să își urmărească coada, respectiv să alerge în jurul ei. Fac acest lucru pentru divertisment.
De asemenea, recurg la un alergat în jurul cozii și câinii care nu fac suficientă activitate fizică zilnică. Dacă proprietarii se joacă cu câinii și îi angajează în diferite activități, precum aruncatul unei mingi sau plimbări mai lungi, alergatul în jurul cozii poate înceta. La urma urmei, majoritatea câinilor ar alerga mai degrabă după o minge decât după propria coadă.
Alergatul în jurul cozii: vârsta
Alergatul în jurul cozii este un comportament specific atât puilor de câine, cât și celor în vârstă. Mai degrabă, aceste categorii obișnuiesc să își roadă cozile. Mai multe lucruri despre puii de câine, poți afla din articolul Puiul de caine – intrebari frecvente.
Puii își molfăie coada în timp ce devin conștienți de părțile corpului lor. Cățeii consideră coada mai degrabă o jucărie decât o parte a corpului lor. În cazul lor, alergatul în jurul cozii este mai mult o fază a comportamentului lor și nu necesită intervenție medicală.
În schimb, câinii mai în vârstă își rod coada din cauza scăderii conștientizării. Când acuitatea mentală scade, câinii se pot angaja în comportamente repetitive. Printre ele se numără și molfăitul sau rosul cozii. În acest caz, mestecatul indică o tulburare cognitivă care poate necesita tratament medicamentos pentru modificarea comportamentului.
Alergatul în jurul cozii: lipsa atenției
Majoritatea oamenilor sunt amuzați când un câine aleargă în jurul cozii sau își molfăie această parte a corpului. Din această cauză, câinele continuă să facă acest lucru, pentru a-și distra stăpânul. Dacă primește atenție și încurajări, el învață rapid să facă acest lucru atunci când se simte nebăgat în seamă. Concret, urmărirea cozii este o invitație pentru a te juca cu el și de a-i oferi atenție.
Din păcate, câinii care tânjesc după atenție răspund atât atenției pozitive, cât și celei negative. Câinele care caută atenție poate fi mulțumit chiar dacă îl cerți, numai să obțină o reacție din partea ta. Astfel, dacă îl vei mustra atunci când se va comporta așa, va continua să alerge în jurul cozii, considerând dojeana ca pe o întărire pozitivă a comportamentului său.
Cheia pentru remedierea acestui tip de comportament este să îl ignori atunci când se manifestă astfel.
Alergatul în jurul cozii: cauze medicale
Dacă câinele tău începe brusc să alerge în jurul cozii sau să-și muște coada, ar trebui să programezi o vizită la veterinar. Câinii vor molfăi o zonă dureroasă sau vor alerga în jurul cozii, pentru a scăpa de durere. Comportamentul este asemănător oamenilor care își freacă o zona dureroasă pentru a ameliora durerea. Pentru a te asigura că animalul tău de companie rămâne sănătos, te așteptăm la Vetlife Dr.Cazan. Poți face o programare la telefon 0740 074 024 sau poți veni direct în clinică. Adresa noastră o găsești aici.
De exemplu, câinii care își prind coada într-o ușă care se închide sau se lovesc de un obiect își vor urmări coada și o vor mesteca pentru a calma durerea.
De asemenea, mușcatul cozii poate apărea și atunci când câinele simte mâncărime în partea din spate a cozii, din cauza puricilor sau a alergiilor alimentare. De aceea, o vizită la veterinar este cu atât mai importantă.
Infestarea cu paraziți intestinali
Câinii pot recurge la alergatul în jurul cozii și atunci când sunt infestați cu paraziți intestinali, cum ar fi viermii care migrează în rect.
În plus, disconfort în zona cozii, care poate duce la alergat sau muscat al acesteia, poate apărea și din cauza impactului glandelor anale sau a problemelor neurologice care afectează această zonă.
Problemele medicale ar trebui să fie diagnosticate și tratate de către medicii veterinari care pot oferi ameliorarea durerii pentru răni, pot preveni și trata paraziții intestinali și puricii sau pot evacua glandele anale afectate. Medicul veterinar poate trata, de asemenea, alergiile, cu medicamente orale, pentru a atenua semnele și poate recomanda o dietă hipoalergenică. În petshopul clinicii noastre, poți găsi atât tratamentele cât și hrana indicată pentru diferite afecțiuni. Iată aici ce îți oferim.
Alergatul în jurul cozii: comportament compulsiv
La fel ca și oamenii, unii câini suferă de tulburare obsesiv-compulsivă. Tulburarea se poate manifesta ca alergat în jurul cozii sau mușcare acesteia. Spre comparație, oamenii pot apela la spălarea mâinilor în mod repetat, ca urmare a acestei tulburări.
De asemenea, un câine care suferă de anxietate de separare își poate urmări coada așa cum o persoană nervoasă își roade unghiile.
Alți câini își pot urmări coada atunci când sunt supraexcitați de prezența unui vizitator, a unui animal sau a unei păsări în curte.
Totodată, un câine poate să-și muște coada când are o rană, să descopere că acest lucru îl liniștește, dar să-și continue comportamentul și după ce rana este vindecată. De fapt, unele răni nu se pot vindeca deoarece câinele continuă să-și deranjeze rana.
Cum dezveți câinele
Ruperea ciclului de autotraumă necesită efort din partea câinelui și a proprietarului său. Tehnicile de modificare a comportamentului descrise de medicul veterinar sau de comportamentul animal, uneori în combinație cu medicamente, pot fi necesare pentru a împiedica mușcarea cozii.
Indiferent de factorul inițiator, câinii cu tulburare obsesiv-compulsivă aleargă în jurul cozii și își rod coada neîncetat, devenind un obicei compulsiv.
De ajutor ar putea fi să îți observi câinele cu atenție și să identifici factorii declanșatori care inițiază urmărirea cozii. Apoi, îi poți intui comportamentul și îi poți distrage atenția câinelui cu o activitate alternativă.
De exemplu, dacă câinele tău vede o pasăre, se entuziasmează și își urmărește coada, distrage-i atenția cu o minge, de îndată ce vede o pasăre.
Dacă devine anxios când îl lași în pace, poți să intervi simulând o plecare. Este important să acționezi înainte ca câinele să înceapă să-și urmărească coada, astfel încât acțiunile tale să nu fie considerate o recompensă de către câine.
Adesea, urmărirea cozii este oprită prin prescrierea unor medicamente de modificare a comportamentului care schimbă nivelul de serotonină sau dopamină în programul de antrenament.
Dacă câinele tău aleargă des în jurul cozii sau în momente nepotrivite, ori se rănește mușcându-o, consultă medicul veterinar. Specialistul poate identifica problemele medicale sau comportamentale care stau la bază și le poate aborda individual.
Noi, la Vetlife Dr.Cazan, îți stăm la dispoziție pentru orice fel de problemă o ai cu animalul tău. Și asta fie că este o urgență sau o afecțiune cronică. Ne găsești non-stop în clinică, cu sau fără programare. De asemenea, dacă ai nevoie de un sfat sau o informație, ne poți suna la 0740 074 024.
sursa: vcahospitals.com