Pentru realizarea unor proceduri medicale, precum cele chirurgicale, imagistice sau stomatologice este nevoie ca un animal să fie anesteziat. Anestezia la animale are rolul de a induce o stare de inconstiență controlată. Scopul este să nu simtă durere și să nu se miște. Mulți proprietari se tem însă de această procedură. Ei se gândesc la riscurile implicate de anestezia administrată în medicina umană. De obicei, nu anestezia este cea care predispune la riscuri, ci o serie de alți factori. Poți afla despre ei, din continuarea acestui articol, precum și despre ce se întâmplă cu animalul tău înainte, în timpul sau după anestezie.
Anestezia la animale, indiferent de greutate
Odată ajuns la medicul veterinar, nu îți dorești ca animalul tău să simtă durere în timpul procedurilor. Pe lângă durere, mișcarea lui în timpul procedurii ar putea duce la complicații. De aceea, este important ca el să nu se miște, lucru obținut cu ajutorul anesteziei.
De precizat este faptul că anestezia poate fi făcută oricărui animal, fără limită inferioară de greutate. Astfel, se poate face anestezie chiar și unor iepuri de 200 de grame, căței sau pisici de 500 – 1.000 de grame.
Cu siguranță, te gândești că anestezia ar putea prezenta riscuri sau chiar să îi fie fatală animalului tău. Trebuie să știi însă faptul că în general, riscurile au legătură mai mult cu procedura medicală efectuată, precum și cu starea generală a animalului, decât cu anestezia în sine.
Dr. Orlando Cazan, veterinar în cadrul clinicii Vetlife Dr. Cazan, vorbește, în videoul următor, despre procedura medicală, accentuând că are în mâini viața unui animal și trebuie să aibă grijă cum face anestezia, dar și ce măsuri ia.
Anestezia pentru animale a fost îmbunătățită continuu, iar azi, este mai sigură ca niciodată. De asemenea, o echipă veterinară bine pregătită reduce și mai mult riscul în ceea ce privește animalul tău de companie. Noi, la Vetlife Dr. Cazan, din fericire, nu am avut cazuri pe care să nu le controlăm. Ele sunt foarte bine gestionate. Și asta mai ales cu ajutorul aparaturii disponibile, precum monitorul de funcții vitale. Concret, pe tot parcursul operației, animalul este monitorizat de o persoană dedicată. În plus, cu ajutorul anesteziei inhalatorii practicate în clinica noastră, riscurile sunt aproape zero. Dacă animalul tău are nevoie de o intervenție sau vrei să te asiguri că starea lui de sănătate este în regulă, îl poți programa cu încredere la medicii noștri, la telefon 0740 074 024.
Anestezia la animale: riscuri
În același timp, ca orice procedură medicală, anestezia are riscuri. Ele pot varia de la probleme minore, cum ar fi vărsături ușoare în timpul recuperării după anestezie, până la probleme care pun viața în pericol, cum ar fi stopul cardiac sau accidentul vascular cerebral. Cu toate acestea, decesele legate de anestezie sunt rare. În cazul în care apar complicații, echipa veterinară va lua toate măsurile necesare pentru a se asigura că animalul tău este în siguranță și poate face față anesteziei.
Riscurile anesteziei ar trebui să fie întotdeauna luate în considerare comparativ cu beneficiile ei. Într-o situație de urgență, care pune viața în pericol, riscurile anesteziei sunt, de obicei, minime în comparație cu cele ale neaplicării procedurii. Printre urgențe se numără și dilatația și torsiunea gastrică, despre care poți afla mai multe din articolul Urgențe medical veterinare – Dilatația și torsiunea gastrică.
În cazul procedurilor medicale pentru care poți alege, există mai multe variante de a amâna sau ocoli anestezia. Și asta mai ales dacă riscurile prezente pot fi diminuate cu ajutorul altor tratamente înainte de a apela la anestezie.
Înainte de anestezie
Înainte de a administra anestezia, medicul veterinar efectuează un examen fizic amănunțit. De asemenea, revizuiește istoricul medical și îți prezintă factorii de risc. Totodată, veterinarul poate efectua analize de sânge pentru a verifica o posibilă problemă medicală, în curs de dezvoltare sau a unui risc anestezic. Dacă ai întrebări sau dubii referitoare la riscuri sau sănătatea animalului tău de companie, cere explicații. Vei putea astfel să iei o hotărâre bine cântărită.
În cazul în care ești de acord cu procedura medicală, veterinarul va administra animalului un sedativ preanestezic. Acesta are rolul de a-i reduce stresul și de a ușura întregul proces.
De obicei, este aplicat un cateter intravenos pentru a permite administrarea de lichide și medicamente. Anestezicul poate fi administrat prin inhalare de gaz, perfuzie intravenoasă sau o combinație a celor două. Noi, la Vetlife Dr. Cazan, apelăm la anestezia inhalatorie.
În timpul anesteziei
În timp ce este sub anestezie, animalul va fi monitorizat în permanență. Ingrijirile sale sunt comparabile cu cele din timpul anesteziei umane. Astfel, i se pot administra intravenos fluide și/sau medicamente pentru a susține circulația și tensiunea arterială. De asemenea, un tub endotraheal este introdus în traheea animalului, pentru a furniza gazul anestezic și oxigen plămânilor. Cu ajutorul pulsoximetrului, i se verifică oxigenarea sângelui. Totodată, în timpul anesteziei îi este monitorizată tensiunea arterială.
Și asta în timp ce echipa medicală îi monitorizează temperatura și încălzirea cu ajutorul păturii, pentru prevenirea hipotermiei, respectiv a scăderii temperaturii corpului. Totodată, cu ajutorul electrocardiografului, se monitorizează inima animalului.
Anestezia la animale: folosirea incubatorului
Noi, la Vetlife Dr. Cazan, pe tot parcursul operației, folosim perna electrică. Aceasta are rolul ca animalului să nu-i scadă foarte mult temperatura în urma anesteziei, ci să rămână în marjă normală. Există însă și situații în care, din diferite motive, temperatura scade. Atunci, se apelează la incubator. Animalul este pus în incubator până se trezește. Acolo, ajunge la temperatura optimă, cu riscuri minime. De asemenea, incubatorul mai are și o alta funcție, cea de oxigenoterapie. Adică, în cazul în care există o insuficiență respiratorie, se poate apela la el. Animalul ajunge astfel la o constantă bună din punct de vedere respirator.
O altă funcție a incubatorului este și cea de nebulizator. Astfel, dacă medicul trebuie să administreze substanțe care au nevoie să fie inhalate, animalul poate fi pus în incubator, unde să i se administreze doza de medicație.
Pe lângă administrarea anestezicelor, o grijă deosebită trebuie acordată managementului durerii și a combinării anestezicelor cu analgezice. Dacă combinarea se face cu urmarea protocolui, teoretic, nu există niciun risc.
După anestezie
Odată ce procedura este încheiată și este timpul ca animalul tău de companie să se trezească din anestezie, probabil, el va fi plasat într-o cuscă, semîintunecată sau într-o canisă. Acolo are loc recuperarea. După aceea, este monitorizat îndeaproape. Echipa veterinară se asigură că patrupedul își revine normal, iar dacă intervin probleme, este îngrijit rapid.
De reținut că este ceva obișnuit ca animalul să tremure în timp ce se recuperează după anestezie. De asemenea, tubul endotraheal se îndepărtează atunci când animalul devine suficient de treaz pentru a înghiți normal.
Anestezia cu “risc ridicat” pentru animale
Anestezia este considerată cu „risc ridicat” atunci când animalul de companie are probleme de sănătate care cresc probabilitatea de deces în timpul procedurii. Nu este însă obligatoriu să se întâmple asta, dar trebuie să fii pregătit de acest scenariu. Înainte de toate, beneficiile procedurii efectuate ar trebui să fie cântărite în raport cu riscurile anesteziei.
Dacă ești în situația în care cauți un medic veterinar pentru suferința animalului tău, alege o echipă cu experiență. Poți apela la medicii Vetlife Dr. Cazan, care îți vor îngriji animalul cu empatie, folosindu-se de toate echipamentele și dotările pentru a-ți însănătoși animalul. Îl poți programa cu încredere la medicii noștri, la telefon 0740 074 024.
sursa: avma.org