Dacă și câinele tău prezintă simptome precum tuse, tuse cu sânge, epuizare după efort, leșin și scădere severă în greutate, ar putea suferi de dirofilarioză. Depistată în faze avansate, boala duce la deces. Îți prezentăm în acest articol cum se transmite boala, dar și care este soluția pentru a evita îmbolnăvirea câinelui.
Dirofilarioza, transmisă prin înțepătura de țânțar
Destul de întâlnită, dirofilarioza este transmisă prin înțepătura de țânțar. Ea se manifestată sub forma unor viermi, localizați în special în zona inimii și a vaselor pulmonare mari. Acum, din fericire, acest risc poate fi prevenit.
Dirofilarioza este o boală care afectează în special câinii, dar și oamenii se pot infecta, tot prin mușcături de țânțari. De reținut este că dirofilarioza nu se transmite nici de la persoană la persoană, nici de la persoană la țânțar. Și asta pentru că transmiterea dirofilariozei necesită țânțari în rol de gazdă intermediară.
Despre această boală mortală la câini, ne vorbește, pe larg, în videoul următor, medicul veterinar Orlando Cazan.
Parazitul care provoacă boala se numește Dirofilaria immitis. Acesta este un vierme care se dezvoltă, după cum spuneam mai sus, în urma înțepăturii unui țânțar – gazdă. El se dezvoltă și se localizează în patul sanguin, cu predilecție către cord și către vasele pulmonare mari. El poate crește chiar și până la 50-60 de centimetri.
Dirofilarioză: stadii de dezvoltare
Dirofilarioza are mai multe stadii de dezvoltare. Stadializarea se face pe mai multe criterii, plecând de la stadiul I până la stadiul IV. Cu cât stadiul este mai incipient, cu atât semnele sunt mai reduse. De reținut este faptul că nu îți poți da seama de la începutul infectării că animalul suferă de această afecțiune.
În faza incipientă, dirofilarioza poate fi depistată doar ocazional, printr-o testare de rutină sau în urma unei discuții cu medicul. Pornind de la particularități, veterinarul ar putea să îți recomande testarea. În urma testării, se pune diagnosticul de certitudine.
Simptomele dirofilariozei
În cazul în care nu are loc testarea de rutină, simptomele apar începând cu stadiul II, chiar III al bolii. Acum, viermii migrează din sânge și se dezvoltă atât de mult, ajungând la inimă.
Apar astfel semne precum epuizare la efort, tuse, tuse cu sânge, scădere semnificativă în greutate și blocaje pe anumite vene sau vase mari, care pot duce până la deces.
Tratament preventiv pentru dirofilarioză
Pentru a preveni complicațiile și decesul, noi, la Vetlife Dr. Cazan, am importat cel mai nou medicament împotriva Dirofilaria. Produsul se numește Afilaria și oferă protecție 100%. Până acum, tratamentul preventiv disponibil era doar cel aplicat împotriva țânțarilor. El este cu mult mai puțin eficient.
Concret, protocolul de administrare a Afilaria prevede administrarea la câini la o vârstă destul de fragedă. Pentru a elimina riscurile, în clinica noastră, medicamentul se administrează începând de la 3 luni – 3 luni și jumătate, respectiv după terminarea schemei de vaccinare.
Ulterior, se vor face cure de tratament din șase în șase luni. În acest fel, cățelul este protejat pe deplin de dirofilarioză. De asemenea, contează foarte mult și în ce perioadă a anului se aplică tratamentul. De exemplu, dacă se aplică la începutul primăverii, protecția va fi una destul de lungă. Și asta pentru că ciclu de apariție al tânțarilor este la început.
Testare, înainte de administrarea medicamentului
În cazul cățeilor care depășesc vârsta de un 1 – 1,5 ani, se recomandă testarea înainte de administrarea medicamentului. Și asta pentru a vedea dacă acel cățel este sănătos și nu are deja parazitul.
Dacă se aplică tratamentul, iar câinele are deja parazitul, tratamentul nu va avea rezultatul scontat. El nu îi va oferi protecție maximă. În situația în care se depistează parazitul, câinele va fi mai întâi tratat.
Atenție, însă, la faptul că protecția nu are loc imediat după administrare. Ea devine activă undeva din a șaptea – a zecea zi, ajungând la 100%.
Având în vedere mărimea, dar și agresivitatea în dezvoltare a acestor viermi, în special atunci când sunt localizați în camerele inimii, ei pot fi fatali. Și asta cu atât mai mult cu atunci când este vorba despre un cățel. De aceea, tratamentul preventiv este unul crucial. Și asta mai ales în contextul acestui nou medicament, disponibil și în România.
Dacă și tu ai un câine pe care vrei să îl protejezi de dirofilarioză, te poți programa la Vetlife Dr. Cazan, la 0740 074 024, pentru administrarea tratamentului.