Totul despre înregistrarea câinelui, obligatorie în România

Spitalul și Clinica Veterinară cu servicii medicale complexe, disponibile non-stop, 24/7, inclusiv de sărbători

De aproximativ zece ani, microciparea și înregistrarea câinelui este obligatorie și în România. Cu toate acestea, nu toți proprietarii respectă legea. Dacă intenționezi să îți iei un câine sau ai deja unul pe care nu l-ai declarat, îți arătăm în continuarea acestui articol ce ai de făcut.

Începând din martie 2014, este obligatorie microciparea tuturor câinilor cu stăpân. Reglementarea este cuprinsă în Ordinul 1/2014 al Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), privind normele de identificare și înregistrare a câinilor cu stăpân.

Înregistrarea va avea loc prin înscrierea în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân (RECS). El este o bază națională de date.

Înregistrarea câinelui și microciparea

Dincolo de obligativitate, o importanță deosebită o are microciparea. Și asta pentru că dacă animalul tău nu este microcipat, se pierde și este identificat singur în spațiul public, va fi considerat un câine fără stăpân.

Dacă optezi pentru cumpărarea unui câine, trebuie să știi că este obligatoriu ca el să fie deja microcipat. Același lucru este necesar și în cazul în care are loc donare/adoptarea unui câine.

înregistrarea câinelui

Mai mult, scoaterea câinelui în spațiul public, la plimbare, implică, obligatoriu, ca animalul să fie microcipat.

Înregistrarea câinelui: puii, microcipați în maximum 90 de zile de la naștere

Potrivit legii, câinii nou-născuți se microcipează în maximum 90 de zile de la naștere. În același timp ce câinii luați din adăposturi, trebuie microcipați înainte să părăsească centrul de ecarisaj.

Dacă ai un pui de câine sau un animal adult care nu a fost microcipat, te așteptăm la noi în clinică. Specialiștii Vetlife Dr. Cazan se vor ocupa în detaliu de câinele tău. Vor realiza microciparea, astfel încât animalul să fie în siguranță și să îl poți recupera în caz de pierdere. Pentru detalii, ne poți contacta la 0740 074 024 sau poți veni direct în clinică noastră, care are un program non-stop. Clinica și spitalul Vetlife Dr. Cazan se află pe B-dul Pipera nr. 47 (Voluntari).

Microciparea, asemănătoare unei injecții obișnuite

Microcipul este un dispozitiv mic, de mărimea unui bob de orez. El conține un cod de bare și un cod numeric, unice pentru fiecare animal.

microcipare caine

Microcipul se implantează subcutanat, de obicei între scapule, zona cuprinsă între spate/umeri. Implantarea se face simplu și nedureros, asemănător unei injecții obișnuite.

În cazul cățelușilor și pisicuțelor, implantarea se recomandă să fie făcută după prima vaccinare. Aceasta are loc după 42 de zile de viață.

Vaccinarea antirabică, obligatorie pentru câini și pisici

Cât timp un câine nu este microcipat și înregistrat în RECS, el nu poate fi vaccinat antirabic. Și asta în condițiile în care vaccinarea antirabică a tuturor câinilor și pisicilor este obligatorie pe întreg teritoriul României. Află din articolul Totul despre puiul de câine: când trebuie vaccinat, ce mănâncă și când are voie afară, dacă plănuiești să achiziționezi unul.

De reținut este faptul că legal, nu vei putea ieși cu animalul în spații publice decât dacă acesta este:

  • microcipat;
  • înregistrat;
  • vaccinat antirabic.

Același cadrul legislativ mai prevede ca până la data de 1 ianuarie 2015 toți câinii din rasa comună sau metișii ar fi trebuit să fie sterilizați. Și asta cu excepția animalelor pentru care medicul veterinar decide că sterilizarea e contraindicată, implicând un grad mare de risc.

Câinii de rasă nu necesită sterilizare obligatorie

În același timp, câinii de rasă sau cei pentru care se poate demonstra, cu adeverință de la Asociația Chinologică, sau prin pedigree, că aparțin unei anumite rase, nu necesită sterilizare.

Despre sterilizare, poți afla mai multe din videoul următor, din explicațiile oferite de dr. Orlando Cazan.

De reținut este și faptul că orice persoană care achiziționează câini din petshop-uri, canise sau expoziții, are obligația de a notifica medicul veterinar. El este cel care are acces și utilizează Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS).

Atenție! Înregistrarea trebuie făcută în termen de 7 zile de la achiziție, în vederea consemnării noului proprietar în RECS.

De asemenea, veterinarul va înregistra în RECS toate evenimentele medicale care se petrec în viața animalului, precum:

  • deparazitare;
  • vaccinare;
  • montă;
  • fătare, etc.

Despre importanța deparazitării, poți afla mai multe urmărind videoul următor:

Pentru înregistrare, medicul veterinar va avea nevoie de datele din cartea de identitate ale proprietarului, dar și de cele ale animalului de companie, respectiv carnet de sănătate, pașaport.

Noi, în calitate de veterinari ai animalului tău, vom trece istoricul lui medical în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân. Acțiunea poate să dureze în jur de 10 – 15 minute.

Înregistrarea câinelui: călătoria în străinătate

Microcipul este una dintre condițiile necesare pentru a putea călători cu animalul de companie în străinătate. Dacă plănuiești să ieși din țară împreună cu animalul tău de companie, mai ai nevoie și de:

  • pașaport;
  • animalul să fie vaccinat antirabic;
  • carnet de sănătate.

Pașaportul animalelor de companie este, de fapt, un carnet de sănătate valabil internațional. El conține aceleași informații din carnetul de sănătate obișnuit. Costurile practicate de clinica noastră pentru procedura de identificare a animalului le poți consulta aici.

Dincolo de procedura de înregistrarea câinelui, ne poți contacta pentru orice problemă legată de animalului de companie. Și asta fie că este vorba despre o afecțiune cronică sau de o urgență medicală. Sună-ne oricând la 0740 074 024 sau vino direct în clinica noastră, situată pe Bd. Pipera 19/1, Voluntari, Ilfov .